5 sposobów na zastosowanie owoców kandyzowanych

Owoce kandyzowane z www.bee.pl to produkty, które idealnie wzbogacają wiele popularnych potraw. Przygotowuje się je poprzez kilkukrotne smażenie ich w coraz to słodszym syropie. Oprócz oczywistych zastosowań w ciastach – mają także wspaniały wpływ na smak dań wytrawnych oraz deserów. Poznaj 5 zastosowań tych smacznych produktów!

Galantyna z kurczaka

Galantyna to potrawa, która kojarzy się z tradycyjnym przepisem jednak może być przyrządzana również w bardziej unikatowy sposób. Można do niej dodać właśnie owoce kandyzowane, takie jak morele, ananasy oraz całe mieszanki dostępne w sklepach. Do zmielonego i przyprawionego mięsa dodaje się sporą garść kandyzowanuch owoców i zawija masę w folię spożywczą, a następnie gotuje w małej ilości wody lub zapieka w piekarniku. Taka słodko – wytrawna wędlina jest idealna na zimno lub ciepło. Oprócz galantyny sprawdzą się także jako składnik nadzienia w drobiowych roladkach lub pulpecikach.

Babeczki z owocami kandyzowanymi

Babeczki biszkoptowe z owocami kandyzowanymi są idealne w smaku i szybkie w przygotowaniu. Takie wypieki powstają z połączenia mąki, ubitych jajek oraz sporej ilości cukru. Do masy dodaje się także proszek do pieczenia oraz owoce kandyzowane. Po wypieku nadają ciekawego smaku, a ich struktura przypomina nieco keks.

Samodzielnie przygotowane musli śniadaniowe

Do jego przygotowania wystarczy zmieszać płatki owsiane, suszone owoce, owoce kandyzowane oraz inne ulubione ziarna zbóż lub płatki pełnoziarniste. Można je zmieszać z jogurtem, mlekiem, a nawet sokiem lub zjeść w suchej formie.

Placki z owocami kandyzowanymi

Placki z owocami kandyzowanymi to łatwa i smaczna przekąska szczególnie jeśli w domu są dzieci. Przygotowuje się je z połączenia mąki, proszku do pieczenia oraz jajek, mleka lub kwaśnej śmietany. Ciasto na placki powinno mieć zwartą konsystencję tak aby dodane owocw kandyzowane nie opadały na dół, a utrzymywały się w placu równomiernie. Smaży się je na oleju tak aby zyskały złocisty kolor.

Posypka do naleśników, lodów i budyniu

Owoce kandyzowane są idealne jako dodatek do lodów, naleśników, deserów oraz budyniu. Można je także zatopić w kisielu lub innych kremach na bazie bitej śmietany lub mleka kokosowego.

Możne je także dodać do naturalnych galaretek owocowych w słoiczkach jako urozmaicenie i wzbogacenie ich struktury. Z tego powodu warto mieć pod ręką torebkę takich owoców bo chociaż nie należą do najmniej kalorycznych przekąsek to ich smak jest wart kilku dodatkowych kalorii, a wzbigacone nimi dania w szybki sposób zyskują lepszy i ciekawszy smak oraz strukturę.

Jedzenie od 8photo - pl.freepik.com