Jakie wartości mają owoce kandyzowane?

Owoce kandyzowane to odpowiednik świeżych, jak i suszonych owoców (https://www.bee.pl/9241-owoce-kandyzowane), jakie stanowią dobre uzupełnienie naturalnej diety. Zastosować je można na różnorodne sposoby. Zarówno jako dodatek do ciast, deserów czy różnych produktów cukierniczych, jak również jako słodki dodatek do herbaty, owsianki lub jogurtu. To nierozerwalny element spiżarni wielu polskich gospodyń. Są także doskonałą zakąską, będącą idealnym zastępstwem słodkich żelków lub cukierków. Doskonale komponują się również z wytrawnymi daniami, mieszankami orzechowymi lub sokami.

Kandyzowanie cukrem

Kandyzowanie to mechanizm polegający na przechowywaniu owoców przez zamoczenie ich cukrem. Owoce są gotowane w syropie cukrowym o jeszcze większym natężeniu, dzięki czemu cukier dochodzi do komórek owocowych, wymieniając w nich wodę. Jako zwykły konserwant przeciwdziała on rozwojowi wirusów. Kandyzowanie przebiega w relatywnie niskiej temperaturze. Większość witamin, minerałów oraz różnych mikroelementów jest zatrzymana, w przeciwieństwie do różnych rodzajów przetwarzania owoców.

Owoce kandyzowane

To słodka wersja wielu owoców. Czemu? Gdyż jednym spośród etapów konserwacji jest pokrywanie ich syropem glukozowym. Przeważnie można napotkać kandyzowane ananasy, kiwi, imbir, wiśnie oraz pomarańcze. Kandyzowane owoce są przeważnie matowe. Jest to efektem zewnętrznej powłoki cukru. Nadmieniony powyżej cukier ma znaczący wpływ na ostatni smak owych owoców. Przeważnie smak słodki panuje nad naturalnym smakiem owoców. Oczywistym jest również, iż owoce owe są bardziej kaloryczne aniżeli przedstawione tu różne typy.

Czy owoce kandyzowane tuczą?

Wątpliwości może powodować zawarty w nich cukier. Otóż, gdy będziemy jeść je z umiarem na pewno nie zaszkodzą poziomowi glukozy w krwi. Z innej strony musimy pamiętać o tymże, iż wszystko co jemy w nadmiarze może nam zaszkodzić. Interesującym faktem jest to, iż owoce kandyzowane nie tracą własnych wartości regeneracyjnych! Stanowią niezwykle możne źródło cennych mikroelementów, witaminy Natomiast, wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz ważnego dla naszego układu trawiennego, błonnika.

Czy owoce kandyzowane można zrobić osobiście w domu?

Owoce kandyzowane to dobry specjał, jaki zyska na wartości odżywczej, gdy osobiście przygotuje się go w domu. Dzięki temu można uniknąć sklepowych owoców kandyzowanych, jakie niejednokrotnie mają syntetyczne barwniki lub dodatki mające poprawić ich smak oraz przedłużyć czas przydatności do jedzenia. Indywidualne przygotowanie owoców kandyzowanych nie jest skomplikowane, lecz potrzebuje wytrwałości. Później można je zastosować do domowych ciast oraz deserów.

Jedzenie od 8photo - pl.freepik.com